Hoi. Je bent op de website van Eelco Couvreur. Schrijver, dichter, zorgmedewerker en, heel soms nog, muziekjournalist.

Ik schrijf en dicht o.a. over mijn Indonesisch-Nederlandse afkomst en opvoeding; over hoe je je met een bi-culturele achtergrond tot de huidige samenleving verhoudt. Over de postkoloniale-diaspora van mijn familie, maar ook over de kracht van subcultuur. Over het plezier en de noodzaak van de dansvloer, misplaatste nationale zelfbeelden, hoe discriminatie kan beschadigen en over de controverses van opgroeien in sterk verschillende werelden. Mijn werk is uitgesproken politiek, (tragi)komisch en uiteindelijk een poging om de wereld om me heen beter te kunnen begrijpen.

De eerste vijftien jaar van mijn werkende leven schreef ik als journalist over clubcultuur en elektronische muziek. Ik was recensent en hoofdredacteur van DJBroadcast, een Nederlands muziekplatform dat zowel online als in print verscheen. Ook was ik freelance tekstschrijver voor o.a. TodaysArt, Dekmantel en The Rest Is Noise, en maakte ik verschillende korte documentaires voor Dekmantel. Hier vind je een selectie van dat werk. 

Omdat ik meer over mijn Indonesisch-Nederlandse familiegeschiedenis wilde weten, ben ik in 2020 onderzoek gaan doen. Over een deel van mijn bevindingen schreef ik een essay dat werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs. Naar aanleiding van die nominatie kreeg ik de kans om bij uitgeverij De Arbeiderspers mijn debuutroman te schrijven: Totok Terror Corps werd op 5 september 2023 gepubliceerd en in 2024 genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Naast proza schrijf ik poëzie. In juni 2023 won ik de publieksprijs bij de jaarfinale van het Amsterdamse Poëzieslag en de tweede juryprijs. In oktober 2023 werd ik tweede op het NK Poetry Slam tijdens het International Literature Festival Utrecht. Mijn poëzie werd gepubliceerd door Kluger Hans en online bij De Gids. In 2025 verschijnt mijn eerste dichtbundel bij De Arbeiderspers. Ook werk ik aan een tweede (historische) roman, die zich afspeelt tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949).

︎︎︎ vorige                     ︎︎︎ volgende
 


                    
  

Foto: Robin Alysha Clemens